... Máslové houstičky ...

napsala - 14:12


Tyto houstičky jsou velmi nadýchané, měkké a vláčné. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete nic zkazit. V Americe se tyto houstičky nazývají dinner rolls a často se podávají právě jako příloha k večeři. Některé recepty používají pouze mléko, ale více se mi osvědčila kombinace mléka a vody ...

250g pšeničné chlebové mouky
250g hladké mouky
125ml vody
125ml mléka
80g másla
1 vejce
20g cukru
1 sušené droždí
10g soli

1 vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Vlijeme mléko s rozmíchaným vejcem a rozpuštěným máslem. Hněteme důkladně 8-10min, těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy. Méně pracnější je těsto uhníst v robotu nebo domácí pekárně, ale ruční práce má také své kouzlo. Uhnětené těsto necháme v míse, zakryjeme a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Vyklopíme na pracovní desku, krátce prohněteme, rozdělíme na dílky po 60 gramech. Každý dílek vytvarujeme do kulaté bulky. Rozložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 25 až 30 minut kynout. Nakynuté bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 15 minut při 200°C dozlatova. Upečené housličky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

0 komentářů