... Chléb grant ...

napsala - 17:20


Tento rychlý chléb bez dlouhého hnětení vznikl vlastně omylem, když nutriční specialistka Doris Grantová jednoho dne zapomněla uhníst svůj chléb. Při ochutnávce bochníku zjistila, že i přes absenci hnětení má výbornou chuť i strukturu ...

200g celozrnné pšeničné mouky
150g chlebové mouky
50g hladké mouky
350ml vody
10g soli
1 sušené droždí
1 lžička třtinového cukru nebo medu

Do vody přidáme cukr a droždí, promícháme a necháme kvasinky 10 minut aktivovat. Do větší mísy prosijeme mouku, smícháme se solí a přidáme směs kvasinek a vody. Dobře promícháme, těsto bude lepkavé, ale musí být hladké. Chlebovou formu (20cm x 10cm) lehce vymažeme olejem, rozprostřeme těsto, přikryjeme a necháme 30-45 minut na teplém místě. Pečeme 35 minut při teplotě 200°C. Upečený chléb vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout na drátěné mřížce.

* Tento chléb je velmi chutný i rozmražený, třeba jako topinka.

0 komentářů