... Moravské koláčky z celozrnné mouky ...

napsala - 17:42


Mé snad nejoblíbenější koláčky. Maminka je často dělala a byly vždy výborné. Jenže získat recept od mé maminky je těžké, jelikož většinu dělá od oka, přiměřeně apod. To není nic pro systematického člověka jako jsem já. Tudíž jsem brouzdala po internetu a recept si poté upravila podle sebe do celozrnné verze ...

* těsto
320g celozrnné mouky
220g hladké mouky
2 žloutky
60g rozpuštěného sádla
360ml vlažného mléka
60g cukru
1 balíček sušeného droždí (7-8g)

* tvarohová náplň
500g tvarohu z pozlátka
20g kukuřičného škrobu
100g moučkového cukru
100g jogurtu

* drobenka
40g másla
50g moučkového cukru
50g hladké mouky

1 povidla Hamé (440g)
1 vejce s 1 lžící mléka na potření

Do mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, přidáme mléko a droždí. Postupně vmícháme do mléka trochu mouky, dokud nevznikne uprostřed důlku řídké těsto. Přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Ke vzešlému kvásku přidáme žloutky, cukr a rozpuštěné sádlo. V robotu hněteme na nižší rychlost asi 10 minut. Nyní necháme těsto přibližně 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím si vyšleháme tvarohovou náplň a připravíme drobenku. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 20-24 kousků. Rozplácneme každý kousek těsta rukou a naplníme tvarohem. Zabalíme a uložíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem. Mezi koláčky necháme rozestupy, aby měly prostor růst (kynout). Do každého koláčku vytlačíme důlek a okraje potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Do důlku dáme povidla, posypeme drobenkou, necháme cca 30 minut dokynout. Pečeme v troubě na 175°C přibližně 20 minut. Necháme vychladnout a můžeme vychutnávat.

0 komentářů