... Španělské ptáčky ...

napsala - 14:23


Moje nejoblíbenější omáčka z dětství. Jakožto těžký amatér jsem dělala pouze tzv. rozlítané, kdy se maso nakrájí na kousky, nebalí se závitek. Díky svému milovanému crockpotu jsem se odhodlala zdolat klasické zabalené španěláky. Výsledek nemá chybu ...

800g hovězího roštěnce
5 lžic plnotučné hořčice
2-3 vejce natvrdo
100g uzeného boku
2 cibule
3–4 nakládané okurky
600ml hovězího vývaru nebo vody
1 lžíce sádla
30g hladké mouky
30g másla

Maso nakrájíme na stejnoměrně silné plátky a opatrně rozklepeme co nejvíc dotenka. Naklepáváme maso přes fólii, která brání potrhání masa. Jednodušší varianta je nechat si maso připravit přímo u řezníka, tuto variantu jsem ráda využila. Každý plátek osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (1lžíci si necháme do omáčky). Na kraj plátku skládáme kousek vejce, okurky a uzeného boku. Maso začneme rolovat od okraje s náplní, okraje po stranách zahneme dovnitř, pořádně utáhneme a konec zajistíme buď kuchařskou jedlou nebo omotáme provázkem. Zbylou uzeninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme uzený bok a po chvíli nadrobno nakrájenou cibuli. Mícháme přibližně 5 minut, dokud se cibule nezbarví dozlatova. Přidáme hořčici, podlijeme vývarem. Nyní celou směs přendáme do nádoby pomalého hrnce,vložíme závitky a dáme pomalit cca 2,5-3 hodiny na program ,,high". Pokud máte nádobu pomalého hrnce s možností použití na sporáku, ulehčíte si čas i práci, protože cibuli můžete orestovat přímo v ní. Měkké ptáčky vyjmeme z hrnce a uchováme zakryté. Omáčku v hrnci přivedeme za občasného míchání k varu. Mezitím si v menším hrnci připravíme jíšku - máslo necháme rozpustit, vsypeme mouku a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Za stálého míchání k jíšce přilijeme naběračku omáčky, rozmícháme, přidáme další naběračku. Jakmile je jíškový základ hladký, bez hrudek, vmícháme ho do hrnce s omáčkou. Provaříme na mírnějším ohni asi 10minut. Nakonec už jen přecedíme, dochutíme případně solí a pepřem, já přidávám 50ml láku z okurek. Ptáčky vložíme do omáčky a můžeme podávat, nejlépe s rýží.

0 komentářů