... Jablečné štrúdle ...

napsala - 17:16


V druhém díle Peče celá země se pekl jeden štrúdl vedle druhého, a tak jsem na něj dostala chuť taky. Víte, že jablečný štrúdl patří vedle bábovky a drobenkových koláčů k nejoblíbenějším českým moučníkům? Snad každému se už někdy stalo, že štrúdl praskl, splasknul nebo se rozmočil. Mně se to stávalo poměrně často bez ohledu na použité těsto, zda bylo listové nebo tažené. Nakonec jsem si vytvořila vlastní těsto, vlastní náplň a výsledek? Nejlepší štrúdl jaký se mi kdy povedl ...

* těsto
400g hladké mouky
120g másla (nebo sádla)
250g tvarohu (tučný ve vaničce)
1 vejce
50g cukru
2 lžíce octa
1 kypřící prášek

* náplň
1,2kg oloupaných jablek
100g strouhanky
50g másla
40g kukuřičného škrobu
40g vanilkového cukru
40ml rumu
10ml citrónové šťávy
1-2 lžičky skořice

20g másla a 20ml rumu na potření

V míse smícháme mouku, kypřící prášek se špetkou soli a vyhloubíme důlek. Do důlku vložíme tvaroh, vejce, cukr a ocet. Změklé máslo rozložíme kolem dokola. Rukama zpracujeme hladké pružné těsto a uložíme na 1 hodinu do ledničky. Strouhanku opražíme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na tenké plátky, promícháme s máslovou strouhankou, škrobem, skořicí, cukrem, citrónovou šťávou a rumem. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, čím tenčí, tím lepší. Na každý plát rozprostřeme polovinu náplně. Boční kraje přehneme dovnitř, aby nám neutíkala náplň. Zavineme štrůdl, opatrně přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme přibližně 40 minut při 180°C. Ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Podáváme nejlépe se zmrzlinou, já miluji s vlašskými ořechy.

* Do náplně můžete přidat rozinky, brusinky, ořechy atd.

0 komentářů