... Hamburgerové bulky (včetně celozrnné varianty) ...

napsala - 18:12


Základem chutného burgeru jsou bulky. Připravit si domácí není vůbec složité a na kupované už si ani nevzpomenete. Bulky voní máslem, jsou krásně vláčné a nadýchané, lehce nasládlé. Stejné těsto používám i na domácí hot dogy ...

480g hladké mouky
240ml plnotučného mléka
60g oleje
2 vejce (80g do těsta, 20g na potření)
20g cukru
1 sušené droždí (7-8g)
10g soli
* celozrnná varianta
360g celozrnné pšeničné mouky
180g hladké mouky
360ml plnotučného mléka
60g oleje
2 vejce (80g do těsta, 20g na potření)
10g cukru
1 sušené droždí (7g)
10g soli

sezamová semínka na posypání

Vlažné mléko smícháme s olejem, cukrem a droždím. Necháme 5-10min odpočinout, aby droždí začalo pracovat. Přidáme vejce, rozmícháme a celou směs vlijeme do mísy s prosátou moukou a solí. Začneme pomocí robotu s tzv. pádlem (nebo mixér s hnětacími háky) míchat těsto. Důkladně hněteme alespoň 5-10min. Výsledné těsto musí být hladké a vláčné. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme kynout na cca 1hod, než zdvojnásobí objem. Já dávám vždy do trouby na 40°C, přes léto nechávám kynout na lince. Pracovní plochu si velmi lehce poprášíme moukou a vyklopíme těsto. Prohněteme a rozdělíme na 12 dílů. Vytvarujeme kuličky, které zploštíme a dáme na plech s pečícím papírem nebo do formy na bulky (mám od Tescomy). Přikryjeme a dáme kynout přibližně na 30min. Jakmile máme pěkně nakynuté, rozpálíme troubu na 190°C, na dno dáme pekáček s vodou. Bulky potřeme vejcem, posypeme sezamem a pečeme cca 15min. Po vytažení z trouby přendáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

* Skladuji ve vzduchotěsné dóze, kde vydrží bulky i 3-4dny krásně měkké.

0 komentářů