... Svíčková omáčka z pomalého hrnce ...

napsala - června 28, 2019


Tato klasická omáčka má poněkud matoucí název, jelikož jemné křehoučké masíčko se na dlouhé dušení vůbec nehodí. Svíčková omáčka je národní jídlo a každý ji připravuje trochu jinak, ale hodně kuchařinek se jí bojí a mají z ní velký respekt. I já mezi ně patřila, ale od doby, co mám pomalý hrnec, mě ani tato výzva nezaskočí ...

cca 800g hovězího předního (plec)
1 lžíce ghí másla nebo oleje
2 cibule
cca 500g očištěné zeleniny (250g mrkve, 125g petržele, 125g celeru)
2 lžíce octa (používám rýžový)
1 lžíce hořčice
500ml hovězího vývaru
4ks bobkového listu
1/4 lžičky mletého nového koření (nebo 5 kuliček)
1/4 lžičky pepře (nebo 5 kuliček)
200g smetany na vaření (10-12%)

Maso očistíme od všech viditelných blan a provázkem svážeme do úhledného válečku, ale není to nezbytně nutné. Osolíme, opepříme. Zeleninu nakrájíme na kousky a cibuli stačí nahrubo. Na rozpáleném másle zprudka opečeme maso ze všech stran. Jakmile je hezky zlaté, přendáme ho třeba na talíř a do výpeku vhodíme kořenovou zeleninu. Za občasného promíchání orestujeme do zlatavé barvy, poté přidáme cibuli a dál restujeme až zezlátne. Zalijeme octem a počkáme, až se vyvaří, nakonec vmícháme hořčici a podlijeme vývarem. Pokud máte mleté koření, hoďte ho přímo do hrnce. Pokud máte kuličky, svažte je do plátýnka, abyste je potom nemuseli složitě lovit. Přivedeme k varu, vrátíme maso a zapneme na crockpotu režim ,,high"na cca 4hod. Hotové maso vyndáme z omáčky, odstraníme koření. Omáčku rozmixujeme. Díky tomu a dostatku zeleniny už není třeba ji nějak zahušťovat. Nakonec už jen vmícháme smetanu na zjemnění. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a servírujeme.

0 komentářů