... Kefírová buchta s celozrnnou moukou ...

napsala - 17:58


Notoricky známá věc. Většina ji zná ze svého dětství, když tuto rychlou a vláčnou buchtu pekly naše babičky a maminky. Já jsem si vzala osvědčený tradiční recept a předělala ho do zdravější varianty a všem chutnala ještě více než ta klasická ...

500g kefíru
120g cukru (xylitolu)
120g oleje
1 vejce
125g hladké mouky (pšeničné, špaldové)
125g celozrnné mouky (jemné)
25g kakaa
5g jedlé sody
5g kypřícího prášku

Rozehřejeme troubu na 180°C. Plech o velikosti 30x25cm vyložíme pečícím papírem. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Ve větší míse smícháme kefír, cukr, olej a vejce. Není třeba šlehat, stačí jen metličkou. Přidáme prosáté kakao, mouku, kypřící prášek a sodu. Vlijeme těsto na plech, vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut. Necháme vychladnout, polijeme hořkou čokoládou a posypeme kokosem nebo mandlemi.

* Já do těsta ještě přidávám lžíci rumu na provonění.

0 komentářů